Златопедија, Флора

Босиљак

bosiljak

Босиљак (Ocimum basilicum) је једногодишња биљка из породице уснатица. Потиче из Индије, а код нас је донета у 12. веку.

То је усправна биљка која може да нарасте до 80 cm висине. Листови су јој јајасти, зелени или љубичасти. Цветови су ситни, бели или розе. Расту на врху биљке.

Босиљак је ароматична биљка, јаког,али и пријатаног мириса и као таква има вишеструку примену.

Православна црква га сматра светом биљком, благодатом Светог Духа и користи га у својим обредима.

Поред тога користи се у кулинарству као зачин (најчешће се додаје јелу на самом крају кувања), а уједно побољшава варење хране и поспешује њено чување.

Босиљак има антибактеријско дејство па се користи за лечење инфекција. Чај може помоћи код мигрена и јаких главобоља, побољшава расположење и делује умирујуће, а инхалирање босиоком може ублажити симптоме синуситиса.

Босиљак се може гајити у кућним условима. Воли топло и светло место и захтева доста воде. Сади се почетком маја, када не постоји могућност да биљка смрзне услед касних мразева. У златиборском крају обичај је да то буде на Ђурђевдан. У хумус за цвеће додаје се једна трећина песка како би земља била растресита. Цвета крајем јула и почетком августа. Тада се и бере и суши на промаји као остали чајеви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.