Куварица

Пилав

pilav

Иако није наше домаће јело, пилав се код нас добро одомаћио. То је издашно јело које се може служити 2-3 дана, а при томе вас неће много коштати.

Потребни састојци: 3 до 4 пилећа батка са карабатацима, једна мања главица црног лука, једна шаргарепа, већа кафена шоља округлог пиринча и зачини.

Скувати батаке у води зачињеној додатком јелима, сољу и лолбером.

У шерпи или пекачу на уљу или масти пропржити ситно исецкан лук и шаргарепу. Затим додати опран пиринач и на смањеној температури га кратко пропржити док не добије златкасту боју. Мешати непрестано да не загори. У то додати воду (супу) у којој су се кували батаци. По врху поређати месо и посутим першуном или босиљком, а онда све ставити у загрејану рерну на 200 степени да се крчка око 40 минута. Уколико супа уври, односно упије је пиричан, а он је и даље тврд, додајте још супе (или топле воде). На крају када пилав буде готов, оставите још 10 минута да се пече како би месо добило решију корицу.

Пилав је укуснији уколико га мало више замастите, а уместо пилећих бтака може се користити бело месо (скува се, исече и стави по врху пилава, а онда све запече).

Од професионалне куварице смо добили савет да за припрему пилава користимо пиринач округлог зрна јер има мекшу текстуру након кувања.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.