Гљиве, Златопедија

Сунчаница

Печурка-сунчаница

Сунчаница ( Macrolepiota procera), позната још и као козарка, прстенка и срндаћ цењена је јестива гљива. Расте касно лети, па све до новембра. Прилично је честа на Златибору где се може наћи на ливадама, пропланцима и четинарским шумама.

Шешир сунчанице нарасте и до 30 центиметара, округао или јајолик, сивосмеђ са тамнијим љуспама, код старијих примерака отворен, са испупченим тамносмеђим теменом.

Листићи су бели, густи, меки.

Дршка висока до 40 центиметара, шупља, на дну задебљана. На њој се налази прстен.

Месо мекано, пријатног укуса и мириса.

У исхрани се користи само шешир гљиве. Може се спремати на различите начине; поховати, пећи на роштиљу, додавати у кајгану, салате…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.