Рудњача, купљенац, ливадски шампињон (Agaricus campestris) је јестива гљива која се може пронаћи на златиборским ливадама и пашњацима. Расте појединачно или у групама од пролећа до јесени. Нарочито је честа на теренима на којима иначе пасу овце и говеда.
Шешир је беле до светлосмеђе боје и меснат је. У почетку је округластог облика а касније постане пљоснат. широк је 5-12cm. Листићи су густи, слободни, светлосмеђе боје која се полако мења у црвенкасту. Временом тамне и постају тамносмеђи, код старијих примерака црни. Дршка је бела, ваљкастог је облика, висока 3-8cm.
Мирис рудњаче подсећа на бадем. Цењена је јестива гљива. Изузетно је захвална за припрему у кулинарству јер се може пржити, кувати, а укусна је и свежа, па је одличан додатак салатама. Сушена служи као зачин чорбама и гулашу, различитим сосевима…
Рудњача садржи целулозу, велику количину витамина Д, К, А, витамине из групе Б и Е. Осим тога богате су цинком, калцијумом, калијумом и фосфором.
Могућа је замена са Отровном рудњачом (Agaricus xanthodermus). Разликује се по томе што делови отровне врсте на додир постају жути, а њен мирис је прилично непријатан.
Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.