• Latest
  • Trending
  • All
zelje

Зеље

19. април 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 11, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Зеље

by Око Златибора
19. април 2025.
in Златопедија, Флора
0
zelje
Share on FacebookShare on Twitter

Зеље (Rumex patientia) је вишегодишња зељаста биљка. Још се назива и ливадско или дивље зеље. Расте као самоникла, коровска биљка. Има јак, вретенаст корен. Листови су на дугим дршкама, велики и меснати. Стабљика са цветовима образује се од друге године.

Зеље је богато минералима (гвожђе, калијум, калцијум, натријум, фосфор) и витаминима (А, Б витамини, Ц, Е, К), беланчевинама, угљеним хидратима, флавоноидима, целулозом, танинима, етеричним уљима, али се због свог опорог и киселог укуса не користи често у исхрани.

Расте по златиборским ливадама. Лиске се беру с пролећа док су младе и док биљка није процветала. Користи се за прављење салата, супа, чорба и пита. Зеље се чува у фрижидеру, али је најбоље да се искористи до 24 сата након брања. Што дуже стоји количина витамина Ц се значајно смањује. Зеље помаже при лечењу од анемије, лењих црева, обољења јетре и жучи, отвара апетит, чисти организам.

Може се гајити у баштама – питомо зеље. Сеје се почетком марта или крајем септембра. Растојање између биљака је око пола метра. Не захтева посебно земљиште и отпорно је на ниске температуре. Једино воли влагу, па га треба редовно заливати. Прве године биљка даје само листове, а већ наредне и цветове. Цветне делове кидати како би се поспешило листање. Сваке четврте године засад се мења.

Tags: лековита биљкапита
ShareTweet
Previous Post

Боров чавлић

Next Post

Mузеј плетиља Сирогојно

Related Posts

maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

by Око Златибора
1. новембар 2025.
0

Магленка (Clitocybe nebularis), једна је од најраспрострањенијих јесењих печурака у Европи, па и на Златибору.

Дивљи кестен

by Око Златибора
30. октобар 2025.
0

Дивљи кестен (Aesculus hippocastanum) је листопадно дрво из породице јавора. Аутохтона биљка је на Балканском острву где расте у мешовитим...

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

by Око Златибора
29. октобар 2025.
0

Црква Свете великомученице Недеље налази се у центру Трипкове, делу села који се зове Жигале и припада Епархији жичкој Српске...

musvete

Мушвете

by Око Златибора
21. октобар 2025.
0

Село Мушвете налази се у општини Чајетина, на североисточним падинама Златибора.Удаљено је око 10 km од Чајетине и приближно 15...

Next Post
muzej-pletilja

Mузеј плетиља Сирогојно

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.