Саговорници

Александар Богдановић: Корак по корак напред

Песма „Корак назад“ проглашена је једном од најбољих на такмичењу које су организовали Mascom и Tin Drum Music. Њен аутор, музичар и текстописац, је наш суграђанин из Чајетине Александар Богдановић Ћуфи.

Колико овакве награде значе неафирмисаним уметницима?

– Наравно да награда прија јер, пре свега, добијате потврду да неко препознаје квалитет у вашем раду. Поред тога, добио сам прилику да песму снимим у професионалном студију и одређену промоцију. Спот сам снимао сам, највећим делом, овде на Златибору. За сада сам презадовољан реакцијама публике. На једном Инстаграм такмичењу песма је добила највише гласова, више чак и од бенда „Ничим изазван“ што је стварно велики успех.

Доста људи је, коментаришући песму рекло исту ствар: Не доноси ништа ново, а не можемо да престанемо да је слушамо. У чему је штос?

– Верујем да је ствар у амбијенту која она носи. Дуго сам желео да направим песму која ће садржати само три акорда. Мелодија је једноставна, циклична, слушаоца полако уводи у песму и постепено се развија. Лирика је, на први поглед, једноставна, али ме људи често питају шта сам желео да кажем овом песмом. Песма је заиста дуго настајала, од првих стихова које сам написао пре неколико година преко компоновања музике до склапања у једну целину. На почетку, ни сам, нисам знао шта желим да кажем, а онда сам открио да говорим о личном искуству, емотивној манипулацији, о односу два човека, у ком се изманипулисани искрено, чиста срца, труди да помогне манипулатору. Вероватно смо сви имали искуства са таквим односом, а често нам је потребно доста времена да бисмо га постали свесни, па је и крај песме такав какав јесте.

Снимили сте песму, добили награду и шта даље? Колико је тешко стићи до слушалаца у данашње време?

– По мом досадашњем искуству, прилично тешко. У принципу, када је промоција у питању, препуштени сте сами себи. Готово да не постоје издавачи који траже нове музичаре, који су спремни да ризикују и дају шансу неафирмисаним ауторима. Са друге стране, да би нека песма ушла у уши слушаоца, он мора да је чује бар неколико пута, а то је неизводљиво без класичних медија. Шта је ту је, ово је пут који сам изабрао и борићу се како знам и умем да допрем до шире публике.

Недавно је и бенд Данга у коме свирају наши суграђани Младен Милошевић и Ђорђе Вермезовић објавио своју прву песму. Да ли је то време за нови талас чајетинског рокенрола?

– Изгледа да јесте. Стицајем неких невероватних околности, „Данга“ је своју песму објавила истог дана, у исти минут као и ја. Младен и Ђорђе су изузетно талентовани музичари, само треба да наставе у овом ритму и заиста верујем да ће оставити запажен траг на музичкој сцени.

Какви су вам планови за будућност?

– Искрено се радујем периоду и напорном раду који следи и потрудићу се да искористим овај ветар у леђа. Мислим да је у овом времену важно посветити се музици, која може на неки здравији, интимнији начин утицати на људе који траже одговоре.

Бојан Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *