Географија, Златопедија

Торник

Торник

Торник (Бандера), са својих 1496 метара надморске висине представља највиши врх Златибора. Удаљен је око 10 km од туристичког центра, а пут до његовог подножја води поред Рибничког језера. Окружен је златиборским селима Рибница, Јабланица, Стубло, Доброселица и Драглица.

До врха Торника може се стићи аутомобилом и жичаром која ради у зимском и летњем периоду. Људи у доброј кондицији, спремни на изазове, од центра до врха могу се запутити и пешке. Ова авантура временски траје око 3 сата, а успон који треба савладати је око 600 метара. Од прошле године, Торник и центар Златибора су повезани најдужом панорамском гондолом на свету.

Врх је обрастао шумама белог бора и смрче, а са њега се пружа поглед на Дурмитор и Јахорину, Чиготу и Тару, Рибничко језеро, Муртеницу…

У зимском периоду, Торник постаје скијашки центар. На њему тренутно функционише пет стаза, од којих је једна, Змајевац, категоризована као црна (најстрмија). Ски центар има шестоседну жичару која функционише и лети, ски лифтове и тјубинг стазу. Међу садржајима који се могу користити лети, ту су боб на шинама, авантура парк, терен за мини голф, мултифункционални спортски терени и зип лине.

На овом врху се често одржавају планинарске трке, а на њему постоје и стазе за екстремни бициклизам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *