Географија, Златопедија

Рибничко језеро

ribničko-jezero

Рибничко језеро је највеће на Златибору. То је вештачко акумулационо језеро, настало 1971. године преграђивањем реке Црни Рзав. Налази се у југозападаном делу Златибора званом Рибница на 968 метара надморске висине. Од центра туристичког дела Златибора је удаљено 8 km, а од врха Торникa и истоименог ски-центра 4 km. Језеро је дуго 2 km и заузима површину од 40 хектара. Највећа дубина је код саме бране, 25 метара.

Познато је по бистрој и чистој води и изузетно чистом ваздуху у својој околини. Из њега се пијаћом водом снабдевају Чајетина и насеље Краљева вода (Златибор).

Вода у језеру је тамно зелена због тамне боје камења по дну. Околину углавном чине пашњаци, а део обале је покривен четинарском шумом, која у летњем периоду ствара пријатан хлад.

Рибничко језеро је богатом рибом – кленом, пастрмком, шараном, кркушом, буцовом, а има и сомова и смуђева. Пецање је дозвољено, али су риболов из чамца и купање забрањени. Ова друга забрана се често крши, па се овде лети могу срести купачи и кампери. Прилично је приступачно и могуће му је прићи из различитих праваца.

У насељу Рибница постоје смештајни капацитети за оне који желе да одседну у близини језера.

На једној обали језера се налази међустаница најдужe панорамскe гондолe на свету.

2 thoughts on “Рибничко језеро

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.