Блог

Како направити сајт

Како-направити-сајт

Како направити сајт је проблем који мучи свакога ко осећа потребу да се огласи или некако заради преко интернета. Дакле, разлози су потпуно субјективни и зависе искључиво од ваших потреба и идеја. Ако имате новца, увек можете да платите прављење сајта. Ово је мали водич за оне који желе да га направе сами.

Ево, има томе десетак година како сам први пут пожелео да направим свој сајт. Технолошки, тј. информационо прилично неписмен, годинама сам био спутан страхом од непознатог. Мучио сам се правећи различите блогове (немојте их потцењивати, захваљујући једном, ја сам нашао посао), вртео сам у лавиринтима интернета, константо незадовољан. Имао сам фрку и од самог закупа домена, као да је то нуклеарна физика. На крају, одлучио сам да преломим и пробам, па куд пукло да пукло. Највеће откриће за мене је било ово: Прављење сајта је изузетно лако.

Па добро, како направити сајт

Први корак је одлазак на сајт неког хостинг провајдера где можете погледати да ли је слободан домен са именом које желите. После тога, довољно је, попунити захтев, платити га и он је ваш. Имао сам срећу, а можда сам их и ја избарао по некој заборављеној препоруци да мој хостинг провајдер буде Адриахост. Поред домена, ту сам закупио хостинг, а од њих сам могао да преузмем Вордпрес тему и уз њихова упутства, сајт је био постављен за пар дана. Вероватно ћете после овога, пожелети неку тему која се плаћа јер нуди више функција и објективно, боље изгледа на нету. То вам је још педестак евра, и она се јако лако купује, не брините.

Дакле, ако желите свој сајт, направите га што пре! Немојте, као ја, губити време без разлога. Понављам, то је ужасно лако

Kako-napraviti-sajt
Овај банер вас води на Адриахост

Ок, направили сте сајт, шта даље? То је већ питање за вас и оно што желите од њега. Пуните га садржајем, подешавајте, играјте се са њим… ваш је, користите га што боље можете. Док ово радите, свакодневно ћете учити нешто ново и после неког времена на питање „Како направити сајт“, гарантујем да ће ваш одговор бити: „Па то вам је ужасно просто“.

Ако све ово радите сами, нормално је да ћете наилазити на препреке, чиниће вам се понекад да сте изгубљени у интернет свету, непознатим терминима, пожелећете понекад вероватно да све отерате у три мајчине, али тако је са сваким послом. Није интернет баук, а бар на њему има гомила садржаја који вам могу помоћи да решите свој проблем.

Ту се враћам на Адриахост (погађате, ово је мој покушај да им узмем неке паре, зато су ту банери и линкови) и њихову подршку. Откад сам кренуо у ову авантуру, све време сам могао да се ослоним на њих. Искрено, не знам какви су услови код других провајдера, да ли су њихови пакети бољи или повољнији, али сам током овог периода схватио нешто мени ужасно важно: Људи у Адриахосту знају свој посао!

Ви, уствари, по куповини хостинга и домена немате много посла са њима. Ваљда су тако осмислили и уредили свој бизнис да њихови клијенти у принципу и немају много проблема. Ако се појаве, њихова подршка је ту, функционише брзо, лако и људи су стварно спремни да помогну.

Закључак је прост, ако желите свој сајт, направите га, стварно није тешко. Ако желите поузданог партнера који ће вам помоћи док правите своје прве кораке, изаберите Адриахост. Једног дана ће те можда и ви писати сличан текст покушавајући да им узмете неке паре.

Бојан Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *