Куварица

Кромпир у капуту

Krompir-u-kaputu

Кромпир у капуту, пре свега, није храна. То је хидрогенска бомба укуса, мириса и задовољства. Већ његова припрема може изазвати екстазу, а конзумирање је нешто најприближније блаженству што смртник може осетити у овоземаљском животу.

Као и све велике и значајне ствари које је човечанство открило током свог битисања у овом парчету свемира, рецепт за кромпир у капуту је крајње једноставан.

За припрему је, логично, потребан кромпир, рерна или, ако сте напољу, ватра. Да се разумемо, одличан је и кад се спрема у електричним шпоретима, али пуцкетање ватрице додаје неколико значајних поена општем утиску и квалитету.

Поменути кромпир треба само опрати и комплетног, са све људком, убацити у рерну, ставити на решетку роштиља или директно у жар ватре. Идеална температура је негде између 200 и 250 степени.

Остатак процеса је прост. Кромпир повремено окренути да не би загорео. Успут уживати у чаробним мирисима које ствара док се пече. Нестрпљење је потпуно природна појава током припреме овог божанског јела. Кад вода почне да вам цури на уста, притисните га да процените његову тврдоћу. Кромпир је готов када је мек на додир.

Тада га вадите из рерне, износите на сто и можете да почнете са преједањем. Уз њега обавезно служите млади или стари сир, кајмак, а можете и само да га посолите.

Ако сте, пак, расположени и за неко пиће, препоручујемо домаћу ракију. Стручњаци (а где ћете већег од Јована Мемедовића) кажу да су кромпир у капуту, млади сир и ракија најидеалнија комбинација у гастрономском свету.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *