• Latest
  • Trending
  • All
jagnjeća-čorba

Јагњећа чорба

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јагњећа чорба

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
jagnjeća-čorba
Share on FacebookShare on Twitter

Јагњећа чорба је готово обавезан део сваког јеловника златиборских ресторана, али се исто тако неретко нађе на кућној трпези.

За припрему ове чорбе неопходни су: јагњећа глава, шергарепа, црни лук, целер, першун, пашканат, додатак јелима, млевена паприка, бибер, брашно, лист першуна, рузмарин, ловор лист, маст или уље.

Јагњећу главу добро опрати и ставити у лонац. Налити водом, додати који ловоров лист и мало рузмарина. Кувати пар сати на лаганој ватри. Након кувања месо одвојити од костију, а језик ољуштити и све то ситно исецкати.

У поуљену шерпу ставити поврће да се динста. Першун, целер и пашканат имају јак мирис и укус, па са њима не треба претеривати (наравно, то зависи од вашег укуса). Јагњећа чорба се може спремити и без њих. Када поврће постане мекано, додати шољу топле воде и пустити да се кува десетак минута како би се укуси лепо сјединили. Затим додати месо и зачинити га сољу и додатком јелима. Налити топлом водом и кувати до пола сата. Након тога чорбу запржити.

Запршка се прави на следећи начин: у тигању се загреје уље, а онда дода кашика брашна и кашичица млевене паприке. То се пропржи уз непрекидно мешање како брашно не би изгорело. Брашно је пржено кад добије златкасту боју. Тако врело изручи се у шерпу са чорбом, добро измеша и пусти пет минута да прокрчка.

Уколико не желите да чорба буде масна онда у лончету добро размутити брашно и млевену паприку и тако изручити у чорбу уз константно мешање.

Ако волите гушћу чорбу онда се стави мало више брашна. На крају у јагњећу чорбу додати бибера по укусу и ситно сецканог першуна.

Приликом припремања чорбе, као вишак остаје јагњећи мозак. Код нас у крају, он се углавном похује.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: супачорба
ShareTweet
Previous Post

Зашто је зима боља од лета

Next Post

“ZLATIBORINDOOR2022″

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

“ZLATIBORINDOOR2022"

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.