Куварица

Јагњећа чорба

jagnjeća-čorba

Јагњећа чорба је готово обавезан део сваког јеловника златиборских ресторана, али се исто тако неретко нађе на кућној трпези.

За припрему ове чорбе неопходни су: јагњећа глава, шергарепа, црни лук, целер, першун, пашканат, додатак јелима, млевена паприка, бибер, брашно, лист першуна, рузмарин, ловор лист, маст или уље.

Јагњећу главу добро опрати и ставити у лонац. Налити водом, додати који ловоров лист и мало рузмарина. Кувати пар сати на лаганој ватри. Након кувања месо одвојити од костију, а језик ољуштити и све то ситно исецкати.

У поуљену шерпу ставити поврће да се динста. Першун, целер и пашканат имају јак мирис и укус, па са њима не треба претеривати (наравно, то зависи од вашег укуса). Јагњећа чорба се може спремити и без њих. Када поврће постане мекано, додати шољу топле воде и пустити да се кува десетак минута како би се укуси лепо сјединили. Затим додати месо и зачинити га сољу и додатком јелима. Налити топлом водом и кувати до пола сата. Након тога чорбу запржити.

Запршка се прави на следећи начин: у тигању се загреје уље, а онда дода кашика брашна и кашичица млевене паприке. То се пропржи уз непрекидно мешање како брашно не би изгорело. Брашно је пржено кад добије златкасту боју. Тако врело изручи се у шерпу са чорбом, добро измеша и пусти пет минута да прокрчка.

Уколико не желите да чорба буде масна онда у лончету добро размутуту брашно и млевену паприку и тако изручити у чорбу уз константно мешање.

Ако волите гушћу чорбу онда се стави мало више брашна. На крају у јагњећу чорбу додати бибера по укусу и ситно сецканог першуна.

Приликом припремања чорбе, као вишак остаје јагњећи мозак. Код нас у крају, он се углавном похује.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.