Географија, Златопедија

Обадово брдо

обадово-брдо

Обадово брдо (1100 mnv) је врх на територији села Бранешци на око 6 километара североисточно од насељеног места Златибор.

На њему се налази уређен видиковац са кога се пружа поглед на Тару, равницу Бранешког поља, села Шљивовицу и Мокру Гору. Пут од центра Златибора до врха је највећим делом асфалтиран и популарна је пешачка стаза. Поред овог пута, до Обадовог брда се може доћи и из правца Чајетине, преко Очке Горе, или путем који води са Сушице кроз Бранешце.

У непосредној близини се налази туристички локалитет Око, једна од колевки златиборског туризма. На Оку се налази спомен чесма на којој се можете освежити и допунити залихе воде.

Цео крај око њега је леп за пешачење и активности у природи. Шетња се може искористити и за брање печурака (боровњача, рујница, сунчанице, ливадског шампињона) које се могу пронаћи по околним шумама и ливадама. Одмах поред њега пролази пут којим се може стићи на златиборске врхове Вијогор, Мала и Велика Груда.

Обадово брдо је највећим делом голо, обрасло планинском травом, док је са источне стране делимично покривено боровом шумом. На истој страни, у подножју брда протиче бистри и ледени Џамбића поток. Гледано из тог правца, (са врха Лађевац) се најбоље могу видети његова монументалност и величина. Успон са ове стране може бити одличан изазов за све који воле екстремније и напорније авантуре.

Поглед са Обадовог брда можете погледати овде: Обадово брдо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *