Географија, Златопедија

Око

Око је висораван, на територији села Бранешци, која се налази на неких 4 километра од насељеног места Златибор. Туризам на овом локалитету је почео да се развија у првој половини двадесетог века када су изграђени Дечје одмаралиште и базен али су ти објекти уништени током Другог светског рата. Данас је Око врло популарно излетиште.

Путевима је спојено са Златибором и Чајетином, а преко села Бранешци са магистралним путем и раскрсницом на Сушици. Пут до њега из правца Златибора није превише захтеван, што га чини идеалном пешачком стазом.

На њему се налази спомен чесма подигнута у част ратника палих током Балканских и Првог светског рата. Чесма је изграђена, по пројекту инж. Велисава Томашевића 1930. године, а освештао ју је прота Радосав Симић годину дана касније. На њој су исписана имена 202 ратника из села Семегњева, Бранежаца и Шљивовице.

На Оку извире поток Беле Воде који даље тече у правцу Семегњева где се се спаја са потоком под именом „Прдавац“. У близини се налази и видиковац Обадово брдо. Цео крај је изузетно погодан за рекреацију на чистом планинском ваздуху и уживање у природи.

One thought on “Око

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.