Куварица

Рол виршле

рол-виршла

Рол виршле су изузетно једноставно јело, погодне за доручак или вечеру, у моментима кад домаћица случајно или намерно нема времена за кување. Такође, ова врста пецива се одлично уклапају у дечију рођенданску трпезу.

За припрему рол виршли су потребни: пола килограма залеђеног лиснатог теста, шест виршли, једно јаје и сусам.

Лиснато тесто извадити из кесе и оставити да се лепо одледи, бар два сата пре припреме. На побрашњену подлогу ставити једну четвртку одлеђеног лиснато тесто, посути га брашном и оклагијом растањити док се не добије дебљина око 3 mm. Затим тесто исећи на шест трака. На сваку траку ставити половину куване виршле. Уролати их и ставити у подмазан или обложен пек папиром плех. Исто поновити и са другом четвртком. Смотане рол виршле премазати умућеним жуманцетом и посути сусамом, мада ово и није неопходно. Наравно, уколико у паковању има пет виршли, тесто се сече на пет трака.

Рол виршле се пеку око пола сата на 200 степени. Током печења било ког лиснатог теста није пожељно да се отвара рерна, јер ће тесто спласти.

Рол виршле не служити одмах. Потребно им је 15-ак минута да се охладе. Служе се уз јогурт, павлаку или кисело млеко.

Поред обичних виршли, могу се користити и димљене или хот дог.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.