• Latest
  • Trending
  • All

Гулаш

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Гулаш

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Иако гулаш води порекло из Мађарске, одавно се одомаћио код нас. Ресторани га обавезно имају у свом јеловнику, често се служи на свадбама, а домаћице га радо спремају за ручак јер се може подгревати пар дана.

За наш гулаш су потребни следећи састојци: 1,5 kg јунећег меса од бута, 1,5 kg црног лука, 2-3 шаргарепе, 1 dl љутог кечапа, 200 gr шампињона, око1 dl уље, млевена паприка, брашно, со, ловор, бибер, суви першун, ђумбир, мајчина душица.

Припрема

Црни лук очистити и ситно исецкати. Месо исећи на веће коцке. У већу шерпу насути уље. Ставити црни лук да се динста на умереној ватри како не би загорео. Повремено додавати млаку воду. Лук се динста док не постане стакласт.

Затим додати месо. Мало га пропржити, о онда налити водом (колико да покрије месо) и крчкати на умереној ватри сат времена. По потреби додавати воду. Током кувања додаје се топла вода, јер ако додате хладну месо ће се „удрвенити“. Током крчкања месо ће постајати меканије. Уколико је јунетина млада, брже ће се скувати, и обратно. Након сат времена додају се шампињони сечени на листиће и зачини: со, бибер, ловор, першун, ђумбир и мајчина душица. Зачине додати по укусу и жељи. И опет се све крчка на тихој ватри бар пола сата. Након тога додаје се кечап и за неких 15 минута гулаш би требало да је куван.

На крају долази запршка. У тигању се на уљу пропржи главица ситно сецканог црног лука, непуна кашика млевене паприке и кашика брашна. Врелу смесу изручити у гулаш уз непрекидно мешање. Све оставити да крчка још који минут да би се запршка лепо сјединила са јелом.

Гулаш може да се служи уз тестенине (макароне, шпагете), уз кувани кромпир или пире.

У кућној варијанити гулаш се прави и од свињског меса. Наш избор је месо од плећке јер је мало прошарано масноћом и мекше.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.