• Latest
  • Trending
  • All

Гулаш

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Гулаш

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Иако гулаш води порекло из Мађарске, одавно се одомаћио код нас. Ресторани га обавезно имају у свом јеловнику, често се служи на свадбама, а домаћице га радо спремају за ручак јер се може подгревати пар дана.

За наш гулаш су потребни следећи састојци: 1,5 kg јунећег меса од бута, 1,5 kg црног лука, 2-3 шаргарепе, 1 dl љутог кечапа, 200 gr шампињона, око1 dl уље, млевена паприка, брашно, со, ловор, бибер, суви першун, ђумбир, мајчина душица.

Припрема

Црни лук очистити и ситно исецкати. Месо исећи на веће коцке. У већу шерпу насути уље. Ставити црни лук да се динста на умереној ватри како не би загорео. Повремено додавати млаку воду. Лук се динста док не постане стакласт.

Затим додати месо. Мало га пропржити, о онда налити водом (колико да покрије месо) и крчкати на умереној ватри сат времена. По потреби додавати воду. Током кувања додаје се топла вода, јер ако додате хладну месо ће се „удрвенити“. Током крчкања месо ће постајати меканије. Уколико је јунетина млада, брже ће се скувати, и обратно. Након сат времена додају се шампињони сечени на листиће и зачини: со, бибер, ловор, першун, ђумбир и мајчина душица. Зачине додати по укусу и жељи. И опет се све крчка на тихој ватри бар пола сата. Након тога додаје се кечап и за неких 15 минута гулаш би требало да је куван.

На крају долази запршка. У тигању се на уљу пропржи главица ситно сецканог црног лука, непуна кашика млевене паприке и кашика брашна. Врелу смесу изручити у гулаш уз непрекидно мешање. Све оставити да крчка још који минут да би се запршка лепо сјединила са јелом.

Гулаш може да се служи уз тестенине (макароне, шпагете), уз кувани кромпир или пире.

У кућној варијанити гулаш се прави и од свињског меса. Наш избор је месо од плећке јер је мало прошарано масноћом и мекше.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
10:44 am, дец 28, 2025
temperature icon -2°C
местимични облаци
68 %
1023 mb
15 Km/h
Wind Gust: 26 Km/h
Clouds: 11%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
Hourly Forecast
1:00 pm
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 14 Km/h 70% 1023 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 9 Km/h 69% 1024 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 77% 1025 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 6 Km/h 73% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 7 Km/h 72% 1026 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 71% 1026 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 8 Km/h 68% 1025 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 8 Km/h 41% 1023 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.