Куварица

Толстолобик

толстолобик

Толстолобик је слатководна риба из породице шарана. Код нас је донета из Кине и настањује реке Дунав и Саву, мада се све више гаји у рибњацима.

Толстолобик је немасна риба, белог меса, пријатног укуса и великих костију које се лако чисте. У радњама може се наћи цео или сечен на котлете.

За припрему толстолобика потребни су котлети рибе и зачини за маринаду. У чинији помешати со, додатак јелима, ситно сецкан бели лук, уље, ловоров лист, першун, лимунов сок, бибер, рузмарин, мајчину душицу. Комбинација зачина и количина може се правити по жељи у зависности од личног укуса. Котлете уваљати у маринаду и оставити да стоје у фрижидеру бар пар сати. Најбоље би било да преноће како би риба што боље упила арому зачина. У тигањ насути већу количину уља и добро угрејати. Када се спусти риба у уље, ринглу смањити. Код првог спремања, препорука је да се користи тефлонски тигањ како се риба не би залепила. По пржењу извадити котлете на убрус који ће упити вишак уља. Служи се топао уз кромпир салату или пиринач.

Толстолобик садржи доста протеина, гвожђа, сумпора, цинка, магнезијума, омега-3 и омега-6 киселина и добар је у превенцији кардиоваскуларних и онколошких болести.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *