Вести

Слава Музеја „Старо село“ Сирогојно

muzej-na-otvorenom-sirogojno

У суботу, 30. јула 2022. године Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно тридесет година рада. Јубилеј ће бити обележен кроз пар манифестација: вашар старих заната и изложбу фотографија Петра Оторанова.

Вашар старих заната окупиће занатлије златиборског краја који ће посетиоцима представити своја умећа у изради разних предмета на традиционалан начин, као и њихову употребну вредност. До сада је одржано девет вашара различитих повода. Циљ им је увек био исти: представљање и очување занатских знања, вештина и производа као дела нематеријалног културног наслеђа. Вашар се отвара у 10 сати и излагање и продаја производа на простору Музеја трајаће до 17 сати.

Истог дана у 13 сати у Дворани Музеја биће отворена изложба „Тридесет година касније фотограф Петар Оторанов“. Изложбу су припремили Јелена Тошић и Драган Цицварић.

Петар Оторанов је био фотограф, фото-репортер листа „Политика“ који је кроз своје црно-беле фотографије представљао Златибор, село Сирогојно, широко познате плетиље и сам Музеј „Старо село“. Био је опчињен лепотом златиборске природе и на једноставан начин бележио њене тренутке и слао даље кроз штампу и изложбе. Излагао је често што самостално, што кроз колективне изложбе. И управо последње две самосталне изложбе 1994. и 1995. одржане су у Сирогојну под називом „Лепота камена по Златибору“ и „Купола 4000 Т“. Иако је родом из Велике Кикинде, након смрти 1997. сахрањен је у селу Сирогојну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *