Знаменитости

Музеј „Старо село“ Сирогојно

Музеј-Сирогојно

Музеј „Старо село“ Сирогојно је први српски музеј на отвореном, а у њему је приказана архитектура, унутрашње уређење зграда, начин привређивања и организација породичног живота људи брдско – планинских предела динарске регије. Само село Сирогојно се налази на око 20 километара од туристичког центра Златибора.

Поред, Старог села у музејски комплекс спада и црква Светих апостола Петра и Павла из XVIII века која се налази у непосредној близину музеја.

Сталну музејску поставку чине две златиборске окућнице, са стамбеним и привредним зградама какве су у другој половини 19. и почетком 20. века имале задружне сеоске породице. Главна зграда има две просторије: кућу са огњиштем и собу, са подрумом испод у приземном делу. Привредни део чине објекти за чување и прераду воћа и зграде за стоку, док чобански стан (планинска колиба) представља засебну целину.

Све зграде су опремљене аутентичним покућством.

Музеј се налази на благом узвишењу изнад центра Сирогојна одмах поред цркве. За Златиборце, призор уобичајен јер готово сви имамо бар један овакав објекат у својим селима. Остали, ако се мало удубе у начун изградње, схватиће да није било лако уз помоћ камена и дрвета (бора) живети у окрутним зимским условима (мали прозори, стрми кровови…).Поред некадашњих кућа, млекара, салаша, трапа, стаје… у етно селу су и радионице, учионица, библиотека. У центру села је и Крчма, у којој вас чекају домаће пите, качамак, закуска, јагњећа сармица, водњика, ракија, чајеви…

Више информација можете пронаћи на сајту музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *