• Latest
  • Trending
  • All
uštipci

Уштипци

25. март 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Четвртак, новембар 13, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Уштипци

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
uštipci
Share on FacebookShare on Twitter

Уштипци су неодвојиви део сваког златиборског детињства. Спремају се слани, слатки, мањи, већи, са сиром, јајима, бареним поврћем или без њих. Уштипци су једноставни за припрему и погодни су у ситуацијама кад останете без идеје шта спремити за доручак или вечеру.

Овај пут припремали смо велике, најпростије уштипке.

За припрему уштипака потребно је: 1,5 dl млека, 1,5 dl воде, супена кашика сувог квасца, кашика шећера, кафена кашичица соли, пола килограма брашна и две кашике уља.

Млеко и воду угрејати да буду топли (више млакушни) и у њих добро растворити шећер, квасац и со. Затим додати брашно. Добро умесити. Тесто се најбоље и најлакше меси руком. Тесто ће се лепити за руку, али након што се стави уље одвојиће се како од чиније тако и са руке. Што се дуже меси, састојци се боље сједињују, па су и уштипци укуснији. Чинију прекрити самолепљивом фолијом или кесом и оставити да се смеса удвостручи. Радну површину мало побрашнити. Тесто извадити из чиније и премесити га. Поделити на шест лоптица које се такође прекрију фолијом и оставе још 15-ак минута да надођу.

У тигањ или шерпу ставити 2-3 пуне кашике масти или уље да се угреју. Рингла не мора бити укључена на најавишу температуру како уштипци не би изгорели. Узети једну лоптицу и рукама је растањити на дебљину око 1 cm. Ставити да се пржи. Пржен уштипак ставити на убрус како би упио вишак масти.

Уштипци се служе топли уз разне прилоге: сир, кајмак, павлака, сланина, кобасица, пршута, џем, па и шећер.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: питапројатесто
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post
знањодром

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.