• Latest
  • Trending
  • All
uštipci

Уштипци

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Уштипци

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
uštipci
Share on FacebookShare on Twitter

Уштипци су неодвојиви део сваког златиборског детињства. Спремају се слани, слатки, мањи, већи, са сиром, јајима, бареним поврћем или без њих. Уштипци су једноставни за припрему и погодни су у ситуацијама кад останете без идеје шта спремити за доручак или вечеру.

Овај пут припремали смо велике, најпростије уштипке.

За припрему уштипака потребно је: 1,5 dl млека, 1,5 dl воде, супена кашика сувог квасца, кашика шећера, кафена кашичица соли, пола килограма брашна и две кашике уља.

Млеко и воду угрејати да буду топли (више млакушни) и у њих добро растворити шећер, квасац и со. Затим додати брашно. Добро умесити. Тесто се најбоље и најлакше меси руком. Тесто ће се лепити за руку, али након што се стави уље одвојиће се како од чиније тако и са руке. Што се дуже меси, састојци се боље сједињују, па су и уштипци укуснији. Чинију прекрити самолепљивом фолијом или кесом и оставити да се смеса удвостручи. Радну површину мало побрашнити. Тесто извадити из чиније и премесити га. Поделити на шест лоптица које се такође прекрију фолијом и оставе још 15-ак минута да надођу.

У тигањ или шерпу ставити 2-3 пуне кашике масти или уље да се угреју. Рингла не мора бити укључена на најавишу температуру како уштипци не би изгорели. Узети једну лоптицу и рукама је растањити на дебљину око 1 cm. Ставити да се пржи. Пржен уштипак ставити на убрус како би упио вишак масти.

Уштипци се служе топли уз разне прилоге: сир, кајмак, павлака, сланина, кобасица, пршута, џем, па и шећер.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: питапројатесто
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
знањодром

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.