Куварица

Уштипци

uštipci

Уштипци су неодвојиви део сваког златиборског детињства. Спремају се слани, слатки, мањи, већи, са сиром, јајима, бареним поврћем или без њих. Уштипци су једноставни за припрему и погодни су у ситуацијама кад останете без идеје шта спремити за доручак или вечеру.

Овај пут припремали смо велике, најпростије уштипке.

За припрему уштипака потребно је: 1,5 dl млека, 1,5 dl воде, супена кашика сувог квасца, кашика шећера, кафена кашичица соли, пола килограма брашна и две кашике уља.

Млеко и воду угрејати да буду топли (више млакушни) и у њих добро растворити шећер, квасац и со. Затим додати брашно. Добро умесити. Тесто се најбоље и најлакше меси руком. Тесто ће се лепити за руку, али након што се стави уље одвојиће се како од чиније тако и са руке. Што се дуже меси, састојци се боље сједињују, па су и уштипци укуснији. Чинију прекрити самолепљивом фолијом или кесом и оставити да се смеса удвостручи. Радну површину мало побрашнити. Тесто извадити из чиније и премесити га. Поделити на шест лоптица које се такође прекрију фолијом и оставе још 15-ак минута да надођу.

У тигањ или шерпу ставити 2-3 пуне кашике масти или уље да се угреју. Рингла не мора бити укључена на најавишу температуру како уштипци не би изгорели. Узети једну лоптицу и рукама је растањити на дебљину око 1 cm. Ставити да се пржи. Пржен уштипак ставити на убрус како би упио вишак масти.

Уштипци се служе топли уз разне прилоге: сир, кајмак, павлака, сланина, кобасица, пршута, џем, па и шећер.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.