Географија, Златопедија

Гостиљски водопад

гостиљски водопад

Гостиљски водопад је једна од најпознатијих природних атракција на Златибору. Висок је 22 метра и сврстава се у највише водопаде Србије. Налази се у југоисточном делу планине Златибор, у селу Гостиљу, на двадестак километара од туристичког центра.

Село Гостиље је типично планинско село разбијеног типа. Налази се на око 1000 метара надморске висине и обилује природним лепотама (видиковцима, потоцима, шумама…). Познато је и као родно место Димитрија Туцовића. У засеоку Раковица налазе се два спелеолошка објекта изузетне лепоте: Раковичка пећина и јама међу спеолозима позната као „Раковичка лепотица“.

Сам водопад се налази с на Гостиљском потоку, који локално становништво зове Ријека. Неколико стотина метара низводно од њега, поток се, правећи слапове, улива у реку Катушницу. Вода у потоцима и рекама је изузетно хладна што подручје око водопада чини пријатним, нарочито током летњих врућина.

Уз Гостиљски водопад урађена је пешачка стаза у дужини од 450 метара. Због велике висинске разлике, њен највећи део чине степенице док на појединим местима постоје уређена одморишта са клупама. У оквиру комплекса Гостиљски водопад налазе се игралиште за децу, кафић, ресторан, док су испред травнати терен и базен. Базен се пуни чистом изворском водом.

До Гостиља се може стићи из неколико праваца. Из Ужица се стиже преко Беле Земље и Рожанства. Са Златибора преко Тић поља и Рудина. А може се доћи и са Водица, преко Љубиша или преко Чиготе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *