Куварица

Кифлице

kiflice

Рецепт за кифлице сам добила од своје другарице Миљке. Ишле смо на једно путовање, на које права домаћица не креће празних руку. На први поглед кифлице к’о кифлице, ђа слане, ђа слатке, мекане, укусне… Међутим, Миљкине кифлице су и наредног дана биле као тек извађене из рерне. И даље су и дисале и мирисале.

Миљкине кифлице захтевају поштовање рецепта у потпуности. Пробали смо варијанту „отприлике“ брашна и није успела.

Потребни састојци: 3 dl млека, 3 dl воде, веће паковање свежег квасца, 3 кашичице соли, 3 кашике шећера, 3 јаја, 3 шоље уља, 1300 gr брашна и један маргарин.

У радњама нема некадашње средње фунте квасца, па као замена иду 3 мала паковања. Ради бољег растварања квасца, користити млакушно млеко и воду. Такође, да би се маргарин лакше размазивао по тесту, извадити га из фрижидера бар пола сата пре употреба.

Све састојке, сем маргарина, помешати и добро умесити. Може се користити и миксер за мешање теста. Покрити крпом и оставити да нарасте. Нарасло тесто премесити на мало побрашњеној подлози. Тесто мора остати мекано. Поделити га на два дела. Сваки део поделити на пет лоптица. Сваку лоптицу развући и премазати маргарином. Ређати их једну преко друге, а онда их све заједно растањити. Добијени круг поделити на 16 делова. Делове филовати кашом од сира, кремом, џемом… Уролати их и ставити у подмазан плех. Кифлице се могу премазати жуманцетом и посути сусамом.

Кифлице се пеку око пола сата на 180 степени. Мада, свака домаћица одлично познаје свој шпорет, па ће време и температуру прилагодити сама. Битно је да не буде превише загрејана да кифлице около не изгоре.

Кад буду печене, извадити из рерне, прекрити крпом и сачекати да се прохладе. Преко ноћи их покрити крпом или фолијом.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *