Златопедија, Спорт

ФК Златибор

FK Zlatibor

ФК Златибор је најстарији спортски клуб у општини Чајетина. Основан је 1945. године и дуги низ година се такмичио у нижим фудбалским лигама.

Током више од седам деценија постојања фудбалски тим је освојио неколико трофеја. Били су прваци Моравичко-шумадијске лиге у сезони 1995/96, прваци Моравичке лиге 2000/01, прваци Окружне лиге златиборског округа 2009/10, прваци Зоне Дрина 2015/16. године. Највећи успех ФК Златибор је забележио у сезони 2019/20, када је освојио Прву лигу Србије и обезбедио пласман у Суперлигу Србије. Након једне сезоне проведене у највишем рангу такмичења, тим се вратио у други ранг домаћег фудбала.

Фудбалери Златибора играли су и у Купу Србије, а најбољи резултат су постигли у сезони 2017/18, када су стигли до осмине финала.

ФК Златибор игра на стадиону Швајцарија на Златибору. Стадион је изграђен 1946. године, а реконструисан је 2014. Поред главног, комплекс садржи и два помоћна терена. У сезони 2020/21, током играња Суперлиге, ФК Златибор као домаћин је играо на Стадиону Радомир Антић у Ужицу.

Од познатих Чајетинаца који су поникли у ФК Златибору најзначајаније каријере су остварили Милован Рајевац, Дарко Брашанац и Богдан Планић.

Фудбалски клуб Златибор велику пажњу посвећује раду са децом. Три екипе млађих категорија се активно такмиче у различитим првенствима: омладинци у Првој омладинској лиги ФСРЗС, пионири у Западно-моравској групи и најмлађи у Петлићкој лиги ФС златиборског округа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *