Куварица

Кисела зимница

kisela-zimnica

Кисела зимница и месец октобар не могу једно без другог. То је месец током ког кућа и укућани данима миришу на есенцију, кад судопери не може да се приђе, а честитог ручка нема…

Кисела зимница- туршија, краставчићи, карфиол, прокељ, љуте папричице

За припрему туршије користимо карфиол, зелени парадајз, шаргарепу, (веће) краставчиће и паприку (шиље). Поврће опрати и оставити да се добро оцеди. Ређати га у буре. За наш рецепт не постоји тачна количина одређеног поврћа. Највише волимо карфиол, тако да њега има убедљиво највише, док нпр. шаргарепу стављамо таман толико да туршија изгледа шарено.

За припрему пресолца потребно је 5 литара воде, 100 gr соли, 3 кашике шећера и 1 шољица од црне кафе есенције. У то додати пола кесице винобрана и пола кесице бибера у зрну. Додати и коју лиску ловорра. Све промешати дрвеном варјачом и ставити да прокува. Оставити да стоји 24 сата, а затим налити поврће. Притиснути поврће како би потпуно било потопљено. У првих пар дана буре треба држати отворено.

Однос између поврћа и пресолца је отприлике 1:1, односно на 5 kg поврћа иде 5 l чорбе. Наравно увек је можете докувати или просути вишак.

Зимница у тегли

Карфиол, киселе краставчиће, прокељ и љуте папричице правимо по истом рецепту. Једина разлика је што карфиол изломимо на мање делове како би се лепше и лакше сложио у тегле. Поврће у теглама се налије и затвори. Препорука је да увек користите нове поклопце јер ако има и мало рђе на њима, карфиол ће променити боју. Затим следи пастеризација. У већу шерпу се стави крпа или новине по дну. Тегле се поређају тако да се не додирују. Између њих се такође стави крпа. У шерпу насути воду до пола и пустити да зуји око 45 минута на тихој ватри. Већ током пастеризације краставчићи ће променити боју. Поред бибера и ловора у тегле се може додати и црни лук сечен на колутове.

Кисела зимница би требала да одстоји петнестак дана пре конзумирања како би се поврће лепо укиселило. Одлично иде уз пасуљ, а неизоставна је уз мезе (пршута, кобасица, сланина).

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *