Златопедија, Флора

Трњина

trnjina

Трњина (Prunus spinosa) је вишегодишња биљка из породице ружа. У народу је позната и као дивља шљива или црни трн. То је разгранати грм висине и до 5 метара. Настањује храстове шуме, али се врло често среће и дуж сеоских путева. Трњина је отпорна биљка, која расте на неплодном земљишту, на стрмим подлогама и високим надморским висинама. Добро подноси високе, али и ниске температуре, чак до -30 степени Целзијусових.

Трњина има развијен и дубок корен. Кора јој је тамна, koja током старења добила црну нијансу. Листови су јајолики и назубљени по ободу. Дуги су око 5 центиметара и спирално распоређени. Цветови су појединачни и расту на кратким дршкама. Цветају од марта до маја. Плод је лоптас, љубичасте боје. Зри у периоду јул-август. Укус му је кисео и опор. Након првих мразева, плод добија извесну дозу слаткоће. Носи једну семенку. Трњину опрашују инсекти.

Трњина је изузетно лековита биљка. Листови су богати витамином Ц, док у плодовима има и органских киселина, танине, витамина Е, А, Б1, Б2, Б6, угљених хидрата, минерала и горке материје.

Црни трн је јако цењен у народној медицини. Користи се за пречишћавање крви и детоксикацију организма, у лечењу слузокоже органа за варење, код увећане простате. Ублажава текобе изазване грчевима у стомаку, упалом грла и кашљем. Биљка поспешује избацивање течности, појачава апетит и смањује ниво шећера у крви.

Трњина – начини припреме

Трњина се користи у виду чајева и џемова. Чај се прави од листова, цветова и плодова. Једну кашику цветова или листова прелити са 1 dl вреле воде и оставити да остоји бар 15 минута. Уколико се користе плодове, онда кашику истих кувати све док не омекшају. Деца и труднице могу користити искључиво чај од плода. Чај се пије једном до два пута дневно.

При прављењу џема, плодови се оперу и оставе потопљени у води да стоје 24 сата. Након тога се процеде, поново налију водом и кувају док не омекшају. Затим се испасирају, пошећере (1 kg плода – 250 g шећера) и поново кувају док маса не постане густа (до пола сата). Врућ џем се сипа у вруће тегле. Конзумира се по једна кашика између главних оброка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *