Знаменитости

Црква светог Апостола и Евангелисте Марка

Crkva svetog apostola i evangeliste Marka

Црква светог Апостола и Евангелисте Марка у Ужицу припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Смештена је у делу града званом Царина, на Ракијској пијаци. Ужичани је називају и Стара црква.

Настанак цркве

Према писаним документима црква је подигнута 1721. године. Претпоставља се да је то био период током ког је живот Срба под турском влашћу био слободнији. Градом је управљао Мехмед Шејх који се борио против насиља и тираније над локалним становништвом. На темељима ове, касније срушене цркве, подигнута је нова 1828. године чији излед је задржан до данас.

Основа цркве је изграђена од дрвених греда између којих је материјал од блата. Кров је висок и стрм, прекривен дрвеном шиндром.

Обнова цркве

До 1885. Црква светог Апостола и Евангелисте Марка се не помиње, па се сматра да је била и напуштена. Те године креће прво обнављање и реконструкција. Црква је оспособљена за своју намену. Купљен је чирак, црквена књиге, прибор за крштавање. Коју годину касније урађен је дрворез на дверима и купљене су круне, иконе и дрвено распеће на Светом Престолу. 1890. године у порти је подигнута дрвена звонара.

Предстојећа два светска рата су условила да црква опет буде заборављена. Иако је 1921. обновљена, ратна дешавања су је вратила у лоше стање. 1951. започињу озбиљни радови који су обухватили поправку цркве, изградњу стана и опремање црквеног простора како намештајем тако и свим средствима за богослужење. Постављен је и нови иконостас. На дан цркве 08. маја 1951. Црква светог Апостола и Евангелисте Марка је отворена за вернике. Наредне године штампан је календар у коме је објављен историјат Старе цркве.

Црква светог Апостола и Евангелисте Марка данас

Последња обнова завршена је 2006. године када јој је дат данашњи изглед. Замењен је дрвени свод, урађено подно грејање, осветљење, постављен нов иконостас, урађен владичански трон и трон за целивајућу икону. Двориште је уређено, са доста цвећа и клупама.

Поред великог броја икона црква поседује и утвари – црквене драгоцености. Једна од најзначајнијих је Свето Јеванђеље у омоту и са сребрним оковом, дар руског цара Николаја I Романова. „Послао цар Никола сто комада црковни књига у Србију на дар, од којих пошиље се ово Јеванђеље у цркву ужичку за спомен цару Николи 1846. љета, ужички епископ Никифор Максимовић.“

Међу иконама издвајају се две најстарије, итало-критске иконе Исус Христос Пантократор и Богородица са Христом из 16. века.

Данас, црква представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја, установљен 1987. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *