Златопедија, Флора

Дрен

Дрењак

Дрен (Cornus mas) је листопадна биљка из породице дренова. Расте као грм густе крошње, углавном на сувим и сунчаним ободима храстових шума.

Дрен има добро развијен корен. Стабло је разгранато. Кора стабла је сива и испуцала, док је на младим гранамa глатка. Листови се развијају из пупољака који су ситни и са љуспицама. Сами листови су јајасти, на кратким дршкама, дуги 4-10 cm. На врху су зашиљени, са доње стране обрасли белим длачицама. Цветови су жути, правилни, скупљени у штитасте цвасти. Биљка цвета од фебруара до априла. Плод је овалног облика и црвен. Назива се дрењак. Дуг је око 1 cm и садржи једну већу, дугуљасту коштицу. Плод је зрео када добије тамно црвену боју и извесну слаткоћу, мада и даље задржава дозу опорог укуса. Бере се почетком јесени.

Дрен је лековита биљка. Садржи велику количину витамина Ц, чак већу од поморанџе што оправдава народну изреку „Здрав к’о дрен“. Поред тога садржи и шећер, органске киселине, пектин и танин. Користи се за ублажавање болести грла, бубрега, анемије, дијреје, грознице, за зарастање рана, у лечењу хемороида, повишеног шећера, за избацивање вишка воде, стицање и јачање имунитета.

Дрењак се једе свеж, смрзнут или осушен. Од њега се прави сок, чај, џем, компот. Чајеви се кувају и од коре, листа и цвета дрена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *