Куварица

Млевени парадајз

mleveni-paradajz

Млевени парадајз је идеалан додатак јелима, када кисела зимница помало досади. Једноставан је за припрему и не захтева посебне кулинарске вештине.

Кувани млевени парадај

За прављење 5 литара млевеног парадајза, потребно је: 7 килограма парадајза, мала кафена шоља шећера и 2 пуне кашике соли. По жељи се може додати першун и бели лук.

Парадајз добро опрати, очистити и ољуштити. Из искуства, за лакше и брже љуштење парадајз треба прво спољашњом, тупом страном ножа намерати (благо испритискати) . Затим га оставити да преноћи и сутрадан ће се кожица много лакше скидати. Очишћен парадајз самлети воденицом за месо. На воденици самлети першун и бели лук. Сипати све у већу шерпу. Додати шећер и со и све добро измешати. Затим ставити да се кува. Довољно је да проври. Врућ парадајз сипати у загрејане флаше. Најлакше их је угрејати у рерни. Флаше затворити, окренути на поклопац (наопачке) и тако оставити до следећег дана.

Некувани млевени парадајз

Потребни састојци: 13 килограма парадајза, 1 винобран, 1 конзерванс, 5 кашика соли, 2 кашике шећера, веза першуна. Може се додати и целер по жељи. Од ове мере добије се око 10 литара готовог производа.

Парадајз се исто очисти и самеље као у претходном рецепту. Додају се додаци и добро све измеша. Парадајз се остави најмање 24 сата да стоји уз повремено мешање. Међутим, опет из изскуства, може да стоји и до четири дана у шерпи. Што га више мешате он је све лепши. Затим сипати у флаше и одложити на хладно место.

У оба рецепта може се додати паприка уколико желите да добије љуткаст укус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *