Куварица

Баклава

baklava

Баклава је десерт који готово сви воле, а не захтева посебне састојке, нити велики труд за припрему. Код нас се показао као идеална замена за ситне колаче на посној слави. Баклава је лепша кад одстоји, па је пожељно да се направи бар дан пре служења.

Састојци

За припрему баклаве по изворном рецепту потребно је: килограм кора за баклаву, килограм млевених ораха, 1,7 kg ситног шећера, 300 gr маслаца, 2 dl уља, 1,8 l воде, две кесице ванил шећера, један лимун.

Припрема

Прво припремамо агду или прелив: у већу шерпу у 1,8 литара воде размутити 1,5 kg шећера. Ставити на ринглу укључену на најјачу температуру (6. подеок) док не проври, а затим смањити за два степена (4 подеок). Оставити да лагано ври око 40 минута. Прелив не треба да буде течан као вода, али и не треба да буде густ као сируп. Пред крај додати ванилин шећер и лимун исечен на колутове. Затим агду оставити да се охлади.

Баклаву правимо у плеху од рерне. Отопити маргартин на лаганој ватри. Пазити да не промени боју. У њега додати уље и добро измешати. Топлим се премазују коре. У млевене орахе додати 200 gr шећера и измешати. У плех ставити прво три коре, свака премазана маслацем и уљем. Трећу посути орасима (прекрити целу кору). Затим ставити следећу кору, премазати је маслацем и уљем и посути орасима. Тако ређати коре док се не утроши сав материјал. За крај оставити две коре које иду по врху без ораха. Затим баклаве исећи. Уколико је остало маслаца, њима залијте баклаве након сечења.

Рерну загрејати на 200 степени. Плех ставити у рерну и пећи баклаву 10 минута, а затим температуру смањини на 150 степени и оставити још сат и по времене да се пече. Проверено, неће изгорети. Кад буде готова извадити и врућу баклаву постепено прелити хладном агдом (из два-три пута). Прекрити фолијом, добро притиснути рукама како би се коре спустиле и оставити да се хлади.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *