Географија, Златопедија

Трипкова

Трипкова

Трипкова је село у Општини Чајетини, на западној страни планине Златибор и удаљено је петнаестак километара од туристичког центра. Налази се на просечној надморској висини од 665 метара и спада у нижа и питомија златиборска села.

По предању, насељавање Трипкове је почело почетком 18. и трајало је све до половине 19. века.

Центар села се зове Жигале и у њему се налазе Црква свете Недеље, школа, радионица за уметничку обраду стакла Тифани и летња позорница на којој се одржавају различите културне манифестације.

Црква свете Недеље је изграђена на темељима старе, истоимене капеле из 1861. године. Освештана је и осликана фрескама 2003. године.

Трипкова је добро повезана са главним саобраћајницама, а кроз село пролази пруга Београд-Бар на којој се налазе две железничке станице: Ристановића поље и Трипкова.

Кроз село протиче река Сушица која због кречњачког терена често понире и у летњим месецима добрим делом пресушује. У доњем делу тока, пар километара пре ушћа у Ђетињу, на њој се налазе велика Сушичка врела захваљујући којим река постаје богата хладном, бистром водом и постаје идеално станиште поточне пастрмке.

Највећи део Трипкове чине листопадне шуме, ливаде и пашњаци. Идеална је за одмор и све врсте активности у природи, лов, риболов, сакупљање гљива и лековитог биља. У селу постоје смештајни капацитети, а сеоски туризам је добро развијен. Иако не припада Трипкови, језеро Врутци се налази у њеној непосредној близини што знатно доприноси њеној атрактивности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *