Географија

Андрићград

Андрићград је музејско-туристички комплекс у Вишеграду. Смештен је на ушћу река Рзав и Дрина у непосредној близини Моста Мехмед-паше Соколовића (Вишеградска ћурпија). Потпуно је израђен од камена чему дугује и свој надимак Каменград. Удаљен је око 65 километара од Златибора.

Андрићград је настао по идеји режисера Емира Кустурице и замишљен је као културни, едукативни, меморијални центар који ће спајати различите културе. Његова градња је започела 2011. године, а свечано је отворен на Видовдан 2014.

У њему постоји око 50 објеката, архитектонски представља мешавину различитих стилова који симболизују различите историјске епохе које су обликовали овај крај. У њему се преплићу византијски и отомански стил са архитектуром карактеристичном за аустроугарско доба и ренесансу.

Као што му име говори, град је посвећен животу и делу Иве Андрића. На централном градском тргу налази се Институт Иве Андрића, испред кога је споменик подигнут у његову част. Поред овог института, у граду постоји више објеката културе: Позориште, Историјски музеј, модеран биоскоп са три дворане, галерија лепих уметности, Градска кућа.

На самој обали ушћа саграђена је црква Светог Цара Лазара и светих српских мученика, као реплика манастира Високи Дечани. Испред ње је статуа Петра Петровића Његоша, идентична оним у Подгорици и Београду.

У Андрићграду постоје хотел, хостели, ресторани и остали туристички садржаји. Слично као у Дрвенграду, улице су назване по значајним личностима из света уметности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *