Свињска ребра су специјалитет многих локалних ресторана. Често их спремају испод сача, али фантастична су и печена у рерни у комбинацији са поврћем.
За припрему су потребна ребра у комаду. За један ручак довоњно је узети један килограм, по могућству тањих и не претерано масних ребара. Мало масноће је добро, јер боље клизи низ грло. Уз то потребно је: пола килограма ситнијег кромпира, две шаргарепе, мањи комад броколија, мања главица карфиола и зачини.
Дан пре припреме, ребарца зачинити. Ми смо користили со, додатак јелима, мало млевене паприке, мало бибера, босиљак и обавезно рузмарин. Тако зачињено прекрити фолијом и оставити у фрижидеру.
У плех ставити свињска ребра, прекрити алуминијумском фолијом и пећи у рерни загрејаној на 200 степени око сат времена. Плех није потребно подмазивати јер ће сама ребра пустити масноћу. У међувремену поврће опрати и исећи на мање комаде. Затим га обарити. Ми их баримо у истој шерпи, с тим да прво ставимо кромпир и шаргарепу, па након 15ак минута додамо карфиол, плави патлиџан, тиквицу, а на крају броколи. Тако (не потпуно) обарено поврће додамо у плех са месом, налијемо пола шољице воде, зачинимо поврће додатком јелима и першуном, па без фолије вратимо у рерну. Температуру смањити на 150-180 степени и пећи још 45 минута.
Служити док је вруће! Јести са уживањем!
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!