• Latest
  • Trending
  • All
красуљак

Красуљак

19. април 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Красуљак

by Око Златибора
19. април 2025.
in Златопедија, Флора
0
красуљак
Share on FacebookShare on Twitter

Красуљак, бела рада (Bellis perennis) је вишегодишња биљка из породице главочика. Називају је још и бела рада. Красуљак настањује ливаде, пашњаке, расте у двориштима и парковима. Цвета од раног пролећа, па све до првих мразева.

Красуљак је зељаста биљка, ниског раста. Корен јој је цилиндричан и хоризонтално положен. Листови су приземни, скупљени у розетну. Облик им је округласт или јајаст, по ободу благо назубљени. Цветови расту на појединачним дршкама висине од 3 до 15 центиметера. Цветна главица је причника од 1 до 2 центиметара, сачињена од два дела. Централни, дискус, граде жуте латице, док су око њих распоређене беле дугуљасте латице у два реда. Цветови су двополни. Плод је ахенија, сув и затворен.

Красуљак је лековита биљка богата витамином Ц и каротеном. Садржи и јабучну, сирћетну и оксалну киселину, сапонин, танин, смолу, етерично уље и горке материје. Киселог је укуса, помало горка и опора. Употребљавају се листови и цветови који се беру док су млади. Красуљак се конзумира у виду чаја или као салата. Да би се кисели укус ублажио може се додати у остале салате или кувана јела. Користи се за ублажавање болова и грчева, за чишћење крви, за превенцију болести желуца и црева, сметњи у раду јетре и бубрега, код ублажавања кашља и астме.

Tags: биљказлатибор
ShareTweet
Previous Post

Др Гордана Бојовић: Здрава храна – кредит будућности

Next Post

Избор за најбољи стрип каиш

Related Posts

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Ruska-medonjica

Руска медоњица

by Око Златибора
8. септембар 2025.
0

Руска медоњица (Euplagia quadripunctaria), је врста мољца и припада фамилији Erebidae. Овај упечатљиви ноћни лептир распрострањен је широм Европе и...

leptir-šahovničar

Шаховничар (Melanargia galathea)

by Око Златибора
24. септембар 2025.
0

Шаховничар (Melanargia galathea) је врста дневног лептира из породице шаренаца (Nymphalidae), подфамилије Satyrinae. Препознатљив је по упечатљивом црно-белом шаренилу крила,...

strajin-nedovic

Страјин Недовић

by Око Златибора
7. август 2025.
0

Страјин Недовић је бивши кошаркаш КК Златибор из Чајетине и најтрофејнији тренер у његовој историји. Рођен је у Ужицу 7....

Next Post
Strip

Избор за најбољи стрип каиш

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.