Географија

Врутци

Vrutci-jezero

Врутци су вештачко језеро настало преграђивањем реке Ђетиње. Припада територији општине Ужице и налази се на неких двадесетак километара удаљености од туристичког центра Златибора. Најкраћи пут од Златибора до језера је онај који води преко села Трипкова.

Језеро је изграђено за потребе снабдевања Ужица водом. Брана је изграђена 1984. године, а две године касније, вода са језера је доведена у постројење за прераду чиме је оно у потпуности стављено у функцију.

Дугачко је око 7 километара. Брана на њему је висока 77 метара, дугачка око 250 метара, а преко ње пролази пут за друмски саобраћај.

При пуњењу акумулације, потопљени су делови села Врутци и Биоска. Међу потпољеним објектима, налазили су се и остаци манастира Рујан у коме је написано Рујанско четворојевнђеље, прва штампана књига на српском језику. Нови манастир је саграђен 2004. године и налази се у непосредној близини језера.

Језеро је богато рибом, па је погодно за риболовни и рекреативни туризам. Поред аутохтоних врста: клена, кркуше, пастрмке у њему су, порибљавањем, насељени шаран, сом, толстолобик, амур, бандар, бабушка…

Ово језеро је популарно излетиште за становнике околних места и туристе који га све чешће посећују.

У близини језера и селима која га окружују: Врутцима, Биосци, Трипкови и Кремнима постоје смештајни капацитети, а сеоски туризам је добро развијен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *