Хумор

Весо Метлица

весо-метлица

Веселин Благојевић, познатији као Весо Метлица био је једна од чајетинских легенди, познат по боемском животу и невероватном смислу за хумор. Постоје бар две верзије откуд му надимак Mетлица. По првој, добио га је јер је кафану најчешће напуштао последњи у време кад је радници чисте, по другој јер су он и његов нераздвојни друг Зорза чистили све што се нађе испред њих на столу.

Ово су неке од Весових анегдота:

Довео Весо децу у обданиште, одатле отишао право у кафану и, нормално, задржао се. Његова сестра чула да је у кафани, претпоставила да ће се задржати и децу извела из вртића. Не знајући то, Весо дошао да преузме децу, васпитачица види да је пијан, унервозила се, подигла глас:

– Па добро, која су ваша деца?
– Ма дај ми прво двоје с реда, ионако ћу ти их ујутру вратити!

На сахрани Весовог таста (старца), по старом сеоском обичају сељанке прилазе и даривају покојника, убацују свашта у сандук и уз обавезну кукњаву говоре: „На, понеси мом (том и том) ово“, друга исто, трећа, пета, све док се Весо, у једном тренутку не подбочи, те рече: „Стој, аман бог жене, па није мој старац кртица да рови по туђим гробовима!“

Довезао Весо жену на порођај, па у прву кафану да сачека. С времена на време скокне до породилишта, да испрати ситуацију. Излази доктор и каже:

-Честитам, добили сте сина, толико тежак, толико дугачак…
-Докторе, немој ти мени њега ништа сочити! Нећу га ја водити код Акса на кланицу, него ти мени реци има ли дете рукице и ногице и јел’ здрав, па да идем кући!

Стигла принова, жена забринута…

– Весо, испашће нам дете из кревеца, нећемо чути.

– Стави га на ормар!

– Што на ормар?

– Па да га чујемо кад падне!

Почетком 90-их, Весо и његов комшија Ратко купили, преко синдиката, исте телевизоре. Весо се нацртао испод прозора, узео даљински и почео да мења канале на комшијином телевизору. Промени канал, појача, па смањи звук, боју… Покушавају укућани да подесе ТВ, дижу руке и зову мајстора. Овај дошао, нешто подешавао, Весо се примирио, ТВ ради нормално. Како је мајстор отишао, он све испочетка. Почиње комшиница да вришти на мужа: „Носи ми Сотону из куће!“, „Оће да зове неке хоџе да истерују ђавола“, препричао је Метлица кулминацију дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *