Златопедија, Флора

Мртва коприва

Mrtva kopriva

Мртва коприва (Lamium) је једногодишња зељаста биљка из породице уснатица. Назива се још и црвена коприва. Сматра се најраспрострањенијим коровом код нас. Расте уз гајену биљку узимајући јој простор и хранљиве материје, што утиче на принос саме културе. Мртва коприва расте по шумама, у жбуњу, по вртовима и њивама, запуштеним травњацима, поред путева…

Корен биљке је жиличаст. Стабло је усправно и разгранато, висине до 30 cm. Доњи листови су мали и округли, са доње стране зелени док са горње имају розикасти одсјај. Горњи листови су без петељке, срцасти и по ободу назубљени. Цветови су груписани, љубичасто розе боје и подсећају на усну дупљу пљоснате рибе. Биљка цвета од марта до октобра, а размножава се семеном које разноси ветар. Једна биљка може да произведе преко 200 семенки. Изузетно је отпорна на ниске температуре.

Мртва коприва спада у јестиве биљке. Садржи витамин Ц, гвожђе, влакна, као и антиоксидансе. Делује као диуретик, аналгетик и дијафоретик. Смањује симптоме алергије, побољшава имунитет, ефикасна је у сузбијању Ешерихије коли и других бактерија. Од ње се припрема салата, супа, чај или се додаје у теста и јела. Листови се скупљају пре цветања и суше на промаји. Чај се конзумира умерено јер има лаксативно дејство. Листови се користе и за заустављање крварења рана.

Иако је јестива и за разлику од обичне коприве не жари, стока је не једе због непријатног мириса. Како је једна од првих пролећних биљака која цвета изузетно је значајна за исхрану пчела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *