Блог

Занимљивости о Златибору

занимљивости-златибор

1. По извештају среског начелника Павла Ђелмаша од 31. децембра 1860. на територији тадашњег Златиборског среза, постојала је једна школа са 47 ђака, 4 цркве које је опслуживало 6 свештеника, 22 сеоске кафане и ниједан дућан.

2. Димитрије Туцовић је имао два брата Стевана и Владимира. Обојица су били официри и носиоци ордена Карађорђеве звезде за ратне заслуге. Момчило Гаврић, најмлађи подофицир на свету током Првог светског рата био је војник у Шестом артиљеријском пуку Дринске дивизије којим је командовао Стеван Туцовић.

(По неким изворима, мајор Туцовић је војницима наредио да сваки дан допусте Момчилу да три пута опали из топа)

3. Породилиште у Чајетини је отворено 1960. године. Прва беба у њему је рођена 24. маја исте године. Био је то Милан Стаматовић, председник општине од 2004. до данас.

4. Први Чајетинац који је дао гол Реал Мадриду је Дарко Брашанац. Успео је то у дресу Леганеса 28. априла 2018. у 66 минуту утакмице 35. кола сезоне 2017/18 шпанског првенства.

5. У Раковици, засеоку села Гостиља, 80-их година прошлог века одиграо се Бој на задушнице. Свађа на гробљу претворила се у свеопшту тучу током које су, као оружје, коришћени и крстови са најближих гробова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *