Блог

Занимљивости о Златибору

Златибор је до 18. века био познат као Рујно, а до 1855. припадао је Рујанском срезу који је касније подељен на Ариљски и Златиборски. Његов „имењак“ је дуго било немачко острво Риген у Балтичком мору које је током владавине Словена носило име Рујан по племену Рујани.

Једна улица у Чајетини носи име по Иру Гутману, аустроугарском официру који је током Првог светског рата, као војник окупаторске војске био стациониран у овом месту. Гутман је био лекар који је неуморно обилазио златиборска села и лечио локално становништво. По завршетку рата, вратио се у Беч, а 1921. године је опет дошао у Чајетину.

Саво Јовановић Сирогојно није био из Сирогојна. Рођен је у суседном селу Трнава, а школу је учио у Сирогојну.

Кошаркаш, поникао у КК Златибор, који је имао најуспешнију интернационалну каријеру је вероватно Милован Раковић. Освојио је титуле у првенству и купу Италије играјући за Монтепаски Сијену током сезоне 2010/11, а 2010. Суперкуп. Првенство, куп Литваније и Балтичку лигу је освојио 2012. године у дресу Жалгириса.

Веселин Пишчевић из села Семегњева је, после саобраћајне несреће, неколико месеци могао да иде само уназад. Узрок је био прикљештен нерв. Лекари и терапије нису давали резултате, а проблем је решен пошто је Веселин пао у дворишту, после чега је устао и нормално проходао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *