Профитароле су француски дезерт, сличан принцес крофнама и еклерима. У суштини, тесто за крофне је исто, само су филови различити.
Састојци за профитароле:
– крофне: 4 dl воде, 2 dl уља, мало соли, 12 кашика брашна, 5 јаја и 1/2 кесице прашка за пециво,
– чоколадни фил: 5 dl млека, 5 кашика шећера, 2 пудинга од чоколаде, 150 g путера,
– остали састојци: 5 dl слатке павлаке, 150 g чоколаде и 50 g путера.
У мању шерпу сипати воду и уље, додати мало соли и кувати док не проври. Затим склонити са рингле, додати брашно, добро измешати и кувати на смањеној температури уз непрестано мешање док се не згусне. Згуснуту смесу оставити да се охлади, а затим додавати једно по једно јаје и мутити миксером. На крају додати прашак за пециво. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени док не добију златкасту боју. Током печење, рерну не отварати.
У другој шерпи сјединити 4 dl млека и шећер, па оставити да прокључа. Посебно умутити преостало млеко и пудинг од чоколаде и сипати у кључало млеко. Кувати на умереној температури уз непрекидно мешање док се не згусне. У охлађен пудинг додати путер и умутити миксером.
У већој посуди добро умутити павлаку. Чоколаду са путером растопити на пари.
Крофне напунити прво са чоколадним филом, па са павлаком. На крају их декорисати глазуром од чоколаде. Профитароле оставити у фрижидер да се добро охладе.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!