• Latest
  • Trending
  • All
profitarole

Профитароле

20. јун 2023.

Дечји позоришни фестивал – „Време је за позориште“

17. новембар 2025.

Културни репертоар

17. новембар 2025.
brezova-guba

Брезова губа

17. новембар 2025.
leteci-metro

Београд добија летећи метро

14. новембар 2025.

Знањодром

13. новембар 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 18, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Профитароле

by Око Златибора
20. јун 2023.
in Куварица
0
profitarole
Share on FacebookShare on Twitter

Профитароле су француски дезерт, сличан принцес крофнама и еклерима. У суштини, тесто за крофне је исто, само су филови различити.

Састојци за профитароле:

– крофне: 4 dl воде, 2 dl уља, мало соли, 12 кашика брашна, 5 јаја и 1/2 кесице прашка за пециво,

– чоколадни фил: 5 dl млека, 5 кашика шећера, 2 пудинга од чоколаде, 150 g путера,

– остали састојци: 5 dl слатке павлаке, 150 g чоколаде и 50 g путера.

У мању шерпу сипати воду и уље, додати мало соли и кувати док не проври. Затим склонити са рингле, додати брашно, добро измешати и кувати на смањеној температури уз непрестано мешање док се не згусне. Згуснуту смесу оставити да се охлади, а затим додавати једно по једно јаје и мутити миксером. На крају додати прашак за пециво. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени док не добију златкасту боју. Током печење, рерну не отварати.

У другој шерпи сјединити 4 dl млека и шећер, па оставити да прокључа. Посебно умутити преостало млеко и пудинг од чоколаде и сипати у кључало млеко. Кувати на умереној температури уз непрекидно мешање док се не згусне. У охлађен пудинг додати путер и умутити миксером.

У већој посуди добро умутити павлаку. Чоколаду са путером растопити на пари.

Крофне напунити прво са чоколадним филом, па са павлаком. На крају их декорисати глазуром од чоколаде. Профитароле оставити у фрижидер да се добро охладе.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweet
Previous Post

Култура: И ове недеље богат културни живот

Next Post

Занимљивости о Златибору

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post
занимљивости-о-златибору

Занимљивости о Златибору

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.