Блог

Занимљивости о Златибору

занимљивости-о-златибору

Хајдучија на Златибору је постојала до самог краја 19., а по неким изворима хајдучке дружине су се повремено јављале и до тридесетих година 20. века.

“Не може човек да појми ону лакост с којом се овде одмећу у хајдуке. Ако се ко хоће да освети коме, он се одмеће у хајдуке; ако се боји да му старешина наложи какву полицајну каштигу, он бежи у хајдуке; ако се проси девојка, па неће она, или јој род неда, бежи у хајдуке, па отми и њу и пребегни у Босну, те се с њом венчај, где тако …”, записао је Милан Ђ. Милићевић шездесетих година 19. века.

Највиша тачка Златибора је Торник (1496m нмв), а најнижа је у подножју Ханске косе, на ушћу Ријеке у Увац (397 m нмв).

Одбојкашки тренер Томислав Кукањац који је водио мушки сениорски тим Црвене Звезде две сезоне (2018/19 – 2020/21) никад није професионално играо одбојку. Био је вероватно најталентованији кошаркаш своје генерације (1976.) у КК Златибор. Касније је играо у Краљеву, а за посао одбојкашког тренера се одлучио током студија на ДИФ-у.

Глумац Драган Гаги Јовановић је члан Добровољног ватрогасног друшва у Чајетини.

Велибор Петровић из Раковице се до поласка у средњу школу звао Гвозден. Његов отац Милан је после женидбе дошао на мираз, а детету су име изабрали таст и ташта. Милану је то увек сметало, па је одмах по тастовој смрти, Гвоздена званично преименовао у Велибора. Велибор се касније оженио Новком коју су породица и већина познаника звали Драгица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *