Цезар салата је име добила по свом креатору, Цезару Кардинију, угоститељу из Италије. Осмислио ју је 04. јула 1924. године када је услед велике гужве у ресторану особље само одлагало храну на једно место. У једном тренутку састојци (месо, зелена салата и дресинг) су се помешали и створена је Цезар салата. Касније, Кардини је своје јело представио колегама у Њујорку који су је дорадили додајући још пар састојака.
За припрему Цезар салате потребно је: једна зелена салата (обична или ајсберг), 200 g пилећег белог меса, 4 кришке хлеба, 100 g панчете, 2 мања чена белог лука, сок од пола лимуна, 2 кашике мајонеза, 2 кашике павлаке, шоља јогурта, уље (маслиново), со, бибер и пармезан.
У тигањ насути мало уља и испржити пилеће месо сечено на траке. Кад месо буде готово додати исецкану панчету, затим додати бели лук такође исецкан и на крају хлеб сечен на коцкице.
У већу чинију ставити исечену салату. Не треба је превише ситнити већ да један комад одговара једном залогају. У то додати пржене састојке из тигања. Зачинити сољу, бибером и лимуновим соком. Прелити сосом који се добија мешањем мајонеза, павлаке и јогурта. На крају посути пармезаном.
Цезар салата се служи топла и може се конзумирати за сва три оброка.
Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!