• Latest
  • Trending
  • All
princes-krofne

Принцес крофне

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Принцес крофне

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
princes-krofne
Share on FacebookShare on Twitter

Принцес крофне су настале у Француској у шеснаестом веку. Оригинални назив им је профитароле. Тесто за профитароле је саставио италијански кувар Пантерели, облик им је осмислио Чиф де Патесерие Ависе, а крем додао Марие Антонине Кареме. Данас су популарне широм света, неретко добијајући нови изглед и укус. У Чешкој се потпуно преливају чоколадом, у Шведској боје у зависности од празника за који се припремају (за Божић су жуте, за Васкрс црвене, за свадбе беле), а код нас имају фил са укусом ваниле.

Потребни састојци за принцес крофне су вода, уље, со, брашно, млеко, јаја, шећер и ванилин шећер.

Припрема

Крофне: У шерпу ставити 250 ml воде, 250 ml уља, мало соли да провре. Дадати 250 gr брашна. Добро промешати жицом за мућење и скинути са рингле. У полуохлађену смесу додати 8 јаја, једно по једно. Једно јаје додати па мешати док се добро не сједини са масом, па онда додати друго јаје…и тако редом. Када се додају сва јаја, маса ће почети да се лепи за суд. Правити крофне у подмазаном плеху или обложеном пек папиром. Крофне се могу правити кашичицом или кашиком, у зависности да ли волите мање или веће, а могу се правити и шприцем за декорисање торти и колача. Правити размак између крофни јер ће нарасти током печења. Рерну прво добро загрејати, па тек онда ставити крофне. Пећи их на 200 степени око пола сата, или док не добију лепу златну боју. Никако не отварати рерну за време печења! У супротном неће нарасти.

Фил: 1 литар млека скувати са 2 јаја, 8 кашика шећера, 2 ванилице и 4 кашике брашна. Најједноставније је да се у 1-2 dl хладног млека разнуте јаја и брашно. Остатак млека ставити да прокува и додати шећер да се истопи. Смањити температуру рингле на умерену и уз непрекидно мешање постепено додавати млеко са јајима и брашном. Наставити мешање и кување све док смеса не постане компактна и густа. Пошто у наш фил не иде маргарин, фил је потребно мало дуже кувати како би се лепо згуснуо.

Хладне крофне пресећи на пола и филовати. Уколико желите можете их посути прах шећером.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: посластица
ShareTweet
Previous Post

Слани крекери

Next Post

Знањодром

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
zlatibor

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
6:44 pm, дец 28, 2025
temperature icon -4°C
разбацани облаци
Humidity: 81 %
Pressure: 1026 mb
Wind: 6 Km/h
Wind Gust: 7 Km/h
Clouds: 28%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 81% 1026 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 80% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 77% 1026 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-6°/-6°°C 0 mm 0% 8 Km/h 75% 1026 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 8 Km/h 70% 1025 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 7 Km/h 41% 1023 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
4°/4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 28% 1019 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 8 Km/h 39% 1018 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.