Купус, иако на око делује као обично, можда и не тако укусно поврће, изузетно је користан када је у питању здрава исхрана. Купус је богат витамином Ц, садржи витамине К и Б6, гвожђе, богат је антиоксидансима и влакнима. Уз то нискокалоричан је и нискомасан, па ће вам помоћи у скидању вишка килограма. Најбоље је конзумирати га свежег, у што мање зачињеној салати. Међутим, да јеловник не би досадио, ми предлажемо купус у другој варијанти.
За припрему куваног слатког купуса са месом потребни су следећи састојци: већа главица купуса, пола килограма меса, главица црног лука, две осредње шаргарепе, со, бибер, млевена паприка, лолбер, першун, уље или маст.
У шерпу ставити ситно сецкан лук да се пропржи. Додати шаргарепу сечену на колутове. Кад лук добије стакласту боју додати месо исечено на коцке. Месо може бити свињско или говеђе. Ми користимо мањемасан свињски врат без коске. Пропржити месо и зачинити га. Купус исећи на коцке и додати у шерпу. На први поглед деловаће да има превише купуса, међутим током припреме он ће спласнути отпуштајући воду из себе. У зависности да ли желите густо или чорбасто јело, у шерпу постепено додавати топлу воду. Додати лолбер и млевену паприку. Поклопити и оставити да се крчка све док месо не постане мекано. На крају додати ситно сецкан першун.
Јело се служи топло. Уз њега добро иде сир или кисели карфиол.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.