Рижото је кремасто медитеранско јело које је настало у Италији. Међутим, налази се у готово сваком менију домаћих ресторана, а све чешће и на породичној трпези. Рижото захтева око 40-ак минута за припрему и намирнице које се наменски купују.
Састојци за рижото су: 125 грама пиринча дугог зрна, 1 средња главица црног лука, 1 коцка пилеће супе, уље, 4 средње шоље за кафу воде, 400 грама пилећих филета, 100 ml павлаке за кување, со, бибер, оригано, кесица пармезана.
У шерпу сипати 2 кашике уља и пропржити лук ситно исецкан. Додати воду. Кад прокува, додати коцку супе и након пар минута пиринач претходно опран. Оставити да се кува док вода не уври. Уколико пиринач није мекан, додати још воде. У међувремену, пилетину исећи на коцкице. Пржити је у тигању са врло мало уља. Након десетак минута додати павлаку и зачине. Промешати, поклопити и оставити да се месо укрчка у павлаци на тихој ватри. Затим додати скуван питинач. Све добро измешати да смеса постане компактна.
Јело се служи топло. Ако волите да јело буде лепо декорисано, рижото вам даје прилику за то. Један од предлога је да мању чинију или чашу поквасите водом, сипате у њу рижото, окренете на тањир и тако добијете „мини кулу“. Посути пармезаном и ориганом.
Поред пилетине у рижото се могу додати печурке које се пржу уз месо, или кувани кукуруз, шаргарепа или грашак.
Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!