За фаширане шницле су потребни следећи састојци: 500 g мешаног млевеног меса, 2 крупна јајета, 200 gr презли, 4 чена белог лука, со и бибер по укусу, уље.
У чинију ставити млевено месо, јаја, ситно исецкан бели лук, со, бибер и половину презли. Све добро измешати да се добије компактна маса. Најбоље би било презле постепено додавати, јер смеса не треба да буде ни превише мека ни превише тврда. Од добијене смесе обликовати пљескавице величине длана. Тако обликовано уваљати у преостале презле. Пржити у дубоком уљу на умереној температури. По пржењу извадити фаширане шницле на убрус који ће упити вишак уља.
Уместо презли у саму смесу могу се додати две измрвљене кришке хлеба. Хлеб би требало да буде бајат, стар један до два дана.
Уколико већ имате старог хлеба, презле можете и сами направити. Стари хлеб искидати на мање комаде, ставити на послужавник или тацну и оставити на промаји да се осуши. Тако сув самлети на воденици за месо. Чува се у добро затвореној тегли или кантици на хладном месту.
У фаширане шницле може се додати и барени спанаћ или блитва које је пртребно добро оцедити и ситно исецкати. У то случају у смесу се додаје мало више презли, како би упиле додатну воду из поврћа.
Фаширане шницле се служе топле, обично уз пире или спанаћ.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!