Качамак је укусно и, кажу, прилично здраво јело. Прави од кукурузног брашна, углавном белог, мада није ретко од жутог. За прави угођај, користите брашно млевено у воденици.
У шерпу сипати пола литра воде, посолити и сачекати да проври. Шерпу онда мрднути у страну, а температуру рингле смањити негде на пола од маскималне. Брашно постепено сипати у воду и мешати жицом за мућење док не постигнете жељену густину. Качамак кувати још 20-ак минута, често га мешати водећи рачуна да не загори.
Служити га са кајмаком, сиром или млеком. Као прилог уз њега лепо иду пршута и сланина.
Након припреме овог јела шерпу у којој се кувало брашно одмах напунити водом и оставити да одстоји. Након неког времена остаци качамака ће се сами одвојити и шерпу ће те лако опрати.
Качамак се налази у готово свим мениима златиборских ресторана. Штета је не пробати га.
Кукурузно брашно је добро за чишћење органа за варење, било да га конзумирате као качамак или проју.
Воденице поточаре су некад биле честе у златиборском крају. Само на Раковичком потоку их је некад било седам. Модернизације је учинила своје, па су многе угашене, а њихови остаци сведоче о неким прошлим временима. Ипак, Златиборци воле да чувају своју традицију, па се на планинским потоцима још увек могу наћи воденице које раде.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!