Пекмез је традиционална слатка зимница која се у златиборском крају прави од целих шљива. И то не било којих шљива, већ од маџарки. Кува се дуже, све док не постане добро густ и тако опстао преко зиме.
Данас је по селима остала још по која маџарка. Углавном су то стара стабла која слабо рађају.
Припрема
За припрему потребно је:
– 5 kg шљива маџарки, и
– око 350 gr шећера.
Шљиве опрати, исећи на пола и извадити кошпе. Ставити их у већи пекач или шерпу. Ако је пекач пун, не брините, јер ће се током кувања запремина воћа смањивати. Рерну загрејати на 200° и ставити шљиве да се крчкају. Ако превише вру, температуру рерне смањити на око 180°. Повремено промешати. Након два сата температуру смањити на 120-150°. Пекмез кувати још два-три сата, односно док не постане густ. Пожељно је да не уври сав сок, јер ће се током хлађења додатно згуснути.
Пред крај кувања пробати пекмез и по жељи засладити. Овогодишње шљиве су биле слатке, па је додато само 350 грама шећера. Шећер добро измешати и вратити у рерну на петнаестак минута. Затим рерну искључити и оставити пекмез у њој да се прохлади. Шећер се не мора додавати уколико су шљиве саме по себи слатке.
Тегле ставити у рерну да се угреју. У топле тегле сипати топао пекмез и затворити. Пре затварања тегле се могу вратити у рерну да се запеку. Оставити их да се добро охладе. Чувати на хладном месту.
Од 5 kg шљива добијене су 4 тегле готовог производа.
Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!