Пуњене паприке… Не баш омиљено јело, али добро дође да се разбије устаљени јеловник. Код нас куване паприке се слабо једу, тако да углавном служе само да придрже кашу од меса док се не скува.
За припрему потребно је: 8 до 10 паприка бабура средње величине, 1 kg мешаног млевеног меса, 1 шаргарепа, 1 црни лук, 1-2 чена белог лука, 1 већи или 2 мања кромпира или парадајза, шоља за кафу пиринча, со, бибер, першун, парадајз пелат, ловор, брашно, млевена паприка и уље.
У поуљеном тигању пропржити ситно сецкан црни лук и шаргарепу. Ринглу подесити на средњу температуру, јер лук може да изгори. Када лук добије стакласту боју, додати млевено месо. Додати и ситно исецкан бели лук. Смесу посолити и додати мало млевеног бибера. Пржти на умереној температури око 15-20 минута. Пиринач опрати и ставити да се скува. Најлакши начин прања је у цедиљки и под млаз воде. Пиринач кувати 10-ак минута, односно није потребно да потпуно буде куван. Затим месо и пиринач спојити и мешати док се састојци лепо не сједине.
Паприке опрати и очистити. Ако се лепо очисте од семенки и жилица неће бити љуте. Напунити их смесом и затворити кромпиром или парадајзом сенеченим на колутове. Поређати их у шерпу окренуте на горе. Паприке налити топлом водом и кувати. Након што вода проври, смањити температуру рингле и пустити да се јело крчка. У воду додати парадајз пелат по укусу и један до два листа ловора. Након сат времена кувања додати размућену у топлој води кашику брашна и непуну кашичицу млевене паприке како би се чорба згуснула. Пуњене паприке се служе сама, мада ми их једемо и са пиреом.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију