Таљателе су врста тестенина пореклом из Италије. То су дуга и широка резанца, налик тракама ширине око 6 mm. Једноставне су за припрему, а деца их изузетно воле.
За припрему су потребни: паковање таљатела, 200-300 gr млевног меса, мала главица црног лука, мало чено белог лука, шољица за кафу кечапа, шољица за кафу павлаке за кување, 100 gr траписта, со, уље и першун.
Припрема
У кључалу воду ставити таљателе да се кувају. Посолити их. Кувају се око 15ак минута. За то време у тигању, на уљу пропржити ситно сецкан црни лук. Додати и чен белог лука. Кад лук добије стакласту боју додати месо. Посолити га и пржити на умереној температури. Кад се месо испржи додати кечап, а затим и павлаку. Добро измешати и оставити да се крчка десетак минута. На крају додати першун по укусу. Готове таљателе оцедити. Служити их топле преливене топлим сосом. Трапист изрендати и посути по сервираном јелу.
Таљателе се могу наћи у боље снабдевеним радњама. Купују се свеже или осушене, углавном у паковањима од 400 грама. Отприлике, једна особа може да поједе 100-150 gr ове тестенине.
Таљателе се могу и направити. За припрему су вам потребна два јаја, 200 gr брашна и кашичица соли. У чинији измешати со и брашно. Додати јаја и месити. У почетку тесто ће се мрвити, али што га дуже будете месили маса ће постајати компактнија. На крају добиће глатку структуру. Увити га у самолепљиву фолију и оставити да одстоји сат времена. Подлогу на којој ћете тесто развлачити равномерно посути брашном и оклагијом развући што тање. Исећи траке ширине до 1 cm. Траке се увију у гнездо (круг). Поређати их на плех, покрити крпом и оставити да се осуше. Свеже таљетеге се могу и замрзнути.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!